Чували ли сте за папеса Йоана? Средновековните легенди твърдят, че това

...
Чували ли сте за папеса Йоана? Средновековните легенди твърдят, че това
Коментари Харесай

Съществувала ли е наистина папеса Йоана?

Чували ли сте за папеса Йоана? Средновековните митове настояват, че това е първата и единствена жена папа. Католическата черква, несъмнено, го отхвърля.

Анализ на сребърни обаче, осъществен от австрийски академик, сочи таман противоположното. 

Да се върнем малко обратно във времето.

Както евентуално знаете, всички папи след Свети Петър са били мъже. Един от тях обаче - Йоан Англикус, отпред на Римокатоличестката черква в интервала 855-858 година, в действителност е бил жена, преоблечена като мъж – папеса Йоана. Поне по този начин гласят легендите.

Нейната история се разпространява от хрониката от ХIII в. на монаха-доминиканец - Мартин Опавски. В „ Хроника на папи и императори “ той споделя, че Йоан Англикус, роден в Майнц, е бил папа за 2 години, 7 месеца и 4 дни. И че за него се е твърдяло, че е бил жена, отведена като момиче в Атина и преоблечена в мъжки облекла от нейния ухажор. Там тя станала изкусна в разнообразни науки, където нямала равна и по-късно в Рим, изучила филантропичните науки и имала велики учени измежду своите студенти и слушатели. Славата ѝ се разнесла из Рим и била определена за папа.

Забременяла от своя ухажор и заради неведение по кое време да чака раждането на бебето си, родила по време на върволица от „ Св. Петър “ до Латерана, в тясна улица сред Колизея и църквата „ Св. Климент “.

Според разказите тя умира незабавно след раждането. За причина за гибелта ѝ се счита или ликвидиране, или затруднения от раждането.

Католическата черква обаче отхвърля тази история като твърди, че дамата, родила по време на процесията, е била племенницата на Урбан VIII, а папа Йоан и папеса Йоана въобще не са съществували.

" В началото също смятах, че историята на Йоана е просто фикция, само че когато разширявах от ден на ден и повече проучванията си, се появи вероятността, че в тази история има освен това ", споделя археологът създател на проучването Майкъл Хабихт пред „ Лайв Сайънс “.

Според Хабихт сребърните монети, които е изследвал, имат върху себе си знак, който поддържа съществуването на папеса Йоана.

От едната страна на монетите, употребявани в Западна Европа през Средновековието, е изписано името на императора на франките, а от другата - монограмът на папата.

" Те са много дребни, може би с размерите на четвърт щатски $ или 10 цента ", обясняваа Хабихт. Върху някои от монетите монограмът е на папа Йоан VIII, само че върху други той се разграничава и най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англикус. - евентуалната папеса Йоана. Според австрийския учен съществуват няколко исторически източника, съгласно които папа Йоан работи от 856 до 858 година. Например летописецът Конрад Бото (Conrad Botho) оповестява, че папа Йоханес Англикус е коронясал Луи II като император на Свещената Римска империя през 856 година, обяснява Хабихт. " Монограмът е предходник на подписа - разяснява Хабит. - По този метод евентуално ще имаме някакъв автограф на папа Йоан ".

Откритието, че папеса Йоана евентуално е съществувала, може освен да позволи религиозната и историческа тайнственост, само че и да способства за актуалните причини за ролята на дамите в църквата. " Дебатът за женското ръкополагане в църквата към момента продължава ", отбелязва Хабихт.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР